Din virksomhed skal altid være til salg. Du skal være bevidst om og kende virksomhedens værdi - din pris - og vide, hvad du vil acceptere allerede i morgen. Det betyder ikke, at du skal sælge den, men det giver dig muligheden. Et ejerskifte behøver nemlig ikke kun ske, når du som virksomhedsejer er nået pensionsalderen – træk dig i stedet tilbage på toppen, akkurat som i fodboldens verden. Brug dine erfaringer i nye virksomheder, som mentor, bestyrelsesmedlem eller investor – mulighederne er mange. Hvis alle danske virksomheder altid var parate til at blive solgt eller generationsskiftet, ville vi se flere succesfulde salg. I Danmark er det desværre mere reglen end undtagelsen, at ejerskiftet kommer alt for sent. Mange virksomhedsejere oplever - nok ubevidst - sig selv som udødelige. Men sygdom eller dødsfald sætter tit en brat stopper for jobbet som ejerleder, og virksomhedens værdi kan i løbet af meget kort tid hurtigt smuldre mellem fingrene.

Er du den rette leder?

Ejerskifte i en virksomhed er en svær proces. Ikke kun på grund af de juridiske forhold og skatteregler ved et salg, men faktisk ofte fordi ejerlederen skal overdrage sit livsværk og hjerteblod til nye kræfter. Men behøver det at være sådan? Virksomheder har typisk behov for forskellig ledelse alt afhængig af, hvor virksomheden er i sin udvikling. Heldigvis vokser mange ledere med virksomheden, men der kommer ofte et tidpunkt, hvor den, som startede virksomheden, ikke mere er den rigtige til at drive den fremad. Det at eje og lede en virksomhed er i mange tilfælde en del af ejerlederens identitet, og mange er ikke bevidst om, at man ikke behøver at lede den samme virksomhed igennem hele karrieren og livet. Udfordringen med ejerskifte var mindre, hvis virksomhedsejerne så det at starte og sælge virksomhed som en naturlig del af deres virke. Man kan skifte virksomhed, ligesom andre skifter job.  Men det kræver, at man altid er klar til et exit. Og så er næste skridt for en ejerleder måske at starte en ny virksomhed eller blive et kompetent bestyrelsesmedlem med erfaring fra egen virksomhed – dem er der brug for. Dermed ikke sagt, at man ikke kan være succesfuld i samme virksomhed i gennem hele sin levetid. Jysk og Mærsk viser noget andet. Men pointen er konstant at forny sig og sikre, at man varetager den rolle, man er bedst til. Gør du det?

Sælg til den rigtige pris

En virksomhed er nu engang ikke mere værd, end en køber vil give for den. Det er derfor vigtigt hele tiden at modne virksomheden, så den er attraktiv for en potentiel køber. Men hvad skal der til?

Ifølge eksperter er de 6 vigtigste ting at:

  1. Skærpe sin forretningsmodel og skære de aktiver fra, som ikke skaber værdi
  2. Sørge for dokumentation og at alle juridiske dokumenter er på plads
  3. Løbende opdaterede budgetter og at have en strategiplan klar
  4. Kortlægge virksomhedens viden og kompetente medarbejdere, samt sørge for at få den forankret i virksomheden
  5. En professionel bestyrelse med eksterne kvalificerede medlemmer
  6. Benytte kvalificeret professionelle ejerskifterådgivere

Interessant nok ligner disse råd dog rigtig meget det, som gælder for enhver virksomhed. Det er ansvarlige greb, der øger bundlinjen, styrker organisationen og sikrer en god udvikling. Kort og godt skab en kernesund virksomhed, så du har en god vare at sælge.  

Gør det ikke selv!!!

Når det er sagt, så er salget af en virksomhed en kompliceret proces. Derfor er der ALTID brug for faglige objektive øjne, der har erfaringen og også kan se på tingene udefra. Der er i det lange løb mange penge at spare ved at købe kvalificeret professionel rådgivning. Og start i morgen, lige meget hvor gammel du er. For det rigtige tidspunkt at sælge på er, når både du og din virksomhed er på sit højdepunkt.