Steen Skallebæk

  • Født 1965
  • COO Lagkagehuset
  • Uddannet bager i 1985 i Fredericia.
  • Købte i 1992 sit første bageri i Haderslev.
  • Byggede landets første drive-in bageri i 2001.
  • Stiftede i 2008 Lagkagehuset med Ole Kristoffersen.
  • Privat: Bor i Haderslev med kone og 5 børn.

”Det gik faktisk rigtig udmærket. Vi havde to af landets største bagerbutikker i henholdsvis Sønderjylland, og på Christianshavn. Vi kunne sikkert have levet fint hver især af at sælge rundstykker og ciabattabrød, til vi blev gamle og grå, men vi havde begge to følelsen af, at vi kunne opnå noget mere”. Sådan lyder ordene fra bager Steen Skallebæk om baggrunden for, hvorfor han og kollegaen Ole Kristoffersen i 2008 valgte at slå pjalterne sammen, og siden har drevet Lagkagehuset til en af landets største bagerkæder med 35 forretninger. De to hårdtarbejdende bagermestre er imidlertid ikke alene om Lagkagehusets fremgang. Selvom det ganske vist er deres populære brød og kager, der langes over disken, så er der nemlig endnu en grund til kædens succes, og den har intet at gøre med remonce eller surdej.

Smertefri overtagelse

”Da vi besluttede os for at gå sammen under navnet Lagkagehuset, var der gang i salget, og omsætningen havde aldrig været højere. Vi var et rigtig godt sted rent økonomisk, men vi var også klar over, at vi ikke bare kunne læne os tilbage og være tilfredse. Derfor besluttede vi os for, at forsøge at finde en investor, der kunne være med til at udbrede vores koncept og kæde til hele landet”, fortæller Steen Skallebæk. De to bagere fik kontakt til en kapitalfond, der var interesseret i at investere i forretningen, og efter bare et enkelt møde var handlen på plads. ”Vi var rørende enige om, hvordan aftalen skulle skrues sammen, og hvordan Lagkagehusets fremtid skulle gribes an, så vi havde ingen bekymringer ved at skulle sælge 70 procent af virksomheden fra. Tværtimod betød det, at vi i højere grad kunne fokusere på det, vi er gode til, mens der pludselig var andre der tog sig af størstedelen af det administrative arbejde”, siger Steen Skallebæk.

Opskriften på succes

En ny økonomisk interessent betød pludselig også, at der blev lagt et vist pres på Steen Skallebæk og Ole Kristoffersen. I stedet for at se den økonomiske indsprøjtning som en sovepude, så fungerede det rettere som en katalysator, fortæller Steen Skallebæk. ”Det er på sin vis rart, at vi ikke kan hvile på laurbærrene. Vi har haft stor succes, og det ville være let for os at stille os fint tilfreds med det, vi indtil videre har opnået. Ved at have en investor at ’stå til regnskab overfor’, bliver man ved med at være sulten efter mere succes”, siger han. Steen Skallebæk påpeger også, at det har været rart med en klar forretningsplan for, hvor og hvornår det har været tid til at etablere nye butikker rundt omkring i landet. ”Sammen med kapitalfonden har vi hvert år sat os en række mål. I år vil vi gerne nå en omsætning på så mange millioner kroner, eller åbne så mange nye forretninger. Det har i høj grad holdt os til ilden, og betydet, at vi altid har haft grund til at stræbe efter at blive endnu bedre til det, vi gør. Årets mål er for eksempel, at åbne vores første butikker i udlandet. Der er altid nye højder at nå, og jeg er slet ikke i tvivl om, at den motivation bærer en stor del af æren for Lagkagehusets succes”.