Hvor skal man starte som virksomhedsejer?

Der er mange overvejelser at gøre sig, når man som virksomhedsejer skal give afkald på sit hjertebarn. Hvornår skal man sælge, hvad skal det koste, og hvem skal købe? Netop på disse punkter kan en revisor være til hjælp, og det vigtigste råd er, at ejeren går i gang så tidligt så muligt, mener Tom Vile Jensen, der er Erhvervspolitisk direktør i FSR - danske revisorer.

Ejerskifte skal forberedes i god tid

”Det er vigtigt at understrege, at et ejerskifte i en virksomhed ikke lige klares over en nat. Det kan tage år at forberede en virksomhed til salg. Jo før, jo bedre. Det kan både øge salgbarheden, og give en bedre pris,” siger han. Uanset om det går godt eller trægt for virksomheden, er der nemlig altid skridt der kan tages, for at gøre den mere attraktiv for en fremtidig køber. ”Den primære grund til at komme i gang i god tid, er at få ”trimmet” virksomheden. Det nytter ikke noget, at have en masse kroner og øre bundet op i et stort varelager, hvis varerne ikke er til at afsætte inden for en overskuelig fremtid. Så det er vigtigt med forskellige tiltag, der for eksempel kan booste omsætningen i perioden op til et salg,” siger Tom Vile Jensen.

Investér i optimering

At få rådgivning af en revisor, handler ikke kun om at give køberne et professionelt indtryk af virksomheden. Der kan nemlig være mange penge at tjene, ved at få en revisor til at gå virksomhedens nøgletal igennem. ”Når man dykker ned i en virksomheds nøgletal, kan det pludselig blive klart, hvor bekostelige nogle arbejdsgange er. Måske bruger man alt for mange arbejdstimer og ressourcer på at sælge et produkt, man slet ikke tjener tilstrækkeligt på,” fortæller han. Netop en gennemgående optimering af arbejdsgangene er i høj grad noget, der tiltaler en potentiel køber, mener Tom Vile Jensen. ”En køber skal investere en stor sum penge. De penge skal naturligvis tjenes hjem hurtigt, Derfor bliver det pludselig meget mere væsentligt, at sælger driver sin virksomhed så effektivt som muligt.”