En exitplan betyder rent ud sagt, at man sætter sig ned, får styr på sine processer og strategier og foreviger dem på papir.

”Der er simpelthen den her idé om, at man som ejerleder er udødelig. Man tænker ikke over, at der kan komme en dag, hvor ens ekspertise, knowhow og forbindelser ikke længere er tilgængelige for virksomheden. Det er problematisk, for så er ejeren selv det største forretningsaktiv, og det gør det umuligt at overdrage virksomheden."

Sådan lyder ordene fra Sara Sayk. Hun er chefkonsulent i FSR – danske revisorer, og oplever alt for ofte, at virksomhedsejere bliver overrumplet af udsigten til et salg og ikke har en exitplan i baghånden.

En exitplan er sund forretning

”En exitplan betyder rent ud sagt, at man sætter sig ned, får styr på sine processer og strategier og foreviger dem på papir. På den måde vil man altid kunne dokumentere over for en potentiel køber, at der også er en sund forretning, når man som leder er væk. Det betyder ikke, man skal sælge som 45- eller 55-årig, men det er da rart at have muligheden," siger hun.

Hvem skal overtage?

En af de faldgruber, som Sara Sayk ofte oplever, er, at man som virksomhedsejer er alt for fokuseret på driften af virksomheden, men mangler de store strategiske linjer og planer. Det bliver et problem, den dag virksomheden skal sælges, mener hun.

Man skal beslutte med sig selv, hvordan man bedst føler, virksomheden kan fortsætte. Vil man køre en søn eller en datter i stilling til at drive virksomheden videre i egen ånd? Har man en betroet medarbejder, der kan overtage driften?

”Det er vigtigt at forstå, at virksomheder ikke sælges som håndværkertilbud. Når man sælger sit hus, skal man naturligvis slå græsset, pudse vinduerne - altså få det til at fremstå knivskarpt. Man skal dog ikke begive sig i kast med at skifte det gamle køkken eller badeværelse, for det vil køberen nemlig hellere selv. Når det kommer til virksomheden, er det imidlertid lige modsat. Få endelig sat skub i produktudviklingen og opgrader gerne dine maskiner, så længe det på sigt giver positivt udslag på bundlinjen. En virksomhed indbringer nemlig mest, hvis den er trimmet og udviklet," fastslår Sara Sayk.

 

Hvad skal der ske efter ejerskifte?

Endelig bør man allerede tidligt gøre sig overvejelser om, hvad man ønsker for sin virksomhed efter et ejerskifte, mener Sara Sayk.

”Man skal beslutte med sig selv, hvordan man bedst føler, virksomheden kan fortsætte. Vil man køre en søn eller en datter i stilling til at drive virksomheden videre i egen ånd? Har man en betroet medarbejder, der kan overtage driften? Er man okay med at sælge til en ekstern, og skal det i så fald være til en kapitalfond eller en anden virksomhed? Det vigtigste er at have en slagplan for salget af sit livsværk, så det ikke ender med, at man som alternativ må lukke den."