For alle virksomhedsejere kommer der en dag, hvor de skal tænke på, hvad der skal ske med virksomheden, når de selv trækker sig tilbage. Et generationsskifte er kompliceret, og der er mange faldgruber, så det er ofte en god idé at alliere sig med en advokat, der har erfaring med den slags. ”En advokat har selvfølgelig styr på de juridiske detaljer, men nok så vigtigt har advokaten det store overblik og kan fungere som en slags projektleder i forbindelse med generationsskiftet,” siger Paul Mollerup, der er administrerende direktør i Danske Advokater.

Afgørende for udbyttet

Hvordan er virksomheden struktureret? Hvordan skal generationsskiftet designes? Hvordan er de skattetekniske regler? Disse ting og mange flere har stor indflydelse på, hvad ejeren står tilbage med, når generationsskiftet er gennemført. ”Advokaten kan hjælpe med at strukturere generationsskiftet, så der ikke betales mere skat, end man skal,” siger Paul Mollerup.

En kommerciel sparringspartner

Udover de juridiske og skattemæssige aspekter fylder de kommercielle hensyn også meget i forbindelse med et generationsskifte. Man skal finde ud, hvordan forretningen skal drives i årene op til generationsskiftet, og hvornår det, ud fra et økonomisk perspektiv, giver mest mening at sælge virksomheden. Og man skal forberede sig grundigt til forhandlingssituationen, så man får mest muligt ud af transaktionen. ”Det er en god idé at alliere sig med en advokat, som man tidligere har arbejdet sammen med, og som kender virksomhedens kommercielle virkelighed og de potentielle købere. En advokat med den rette erfaring kan være en værdifuld kommerciel sparringspartner,” siger Paul Mollerup.

Vigtigt med erfaring og god kemi

Hvad skal man ellers lede efter i en advokat, hvis man står over for et generationsskifte? Ifølge Paul Mollerup skal advokaten først og fremmest have erfaring med den konkrete situation, virksomhedsejeren står i. Er der for eksempel en udenlandsk køber, bør man finde en advokat med international erfaring fra en lignende situation. ”Og så bliver jeg nødt til at sige, at man skal finde en advokat, man har god kemi med. Et vellykket generationsskifte skal planlægges over flere år og mange møder, så det er afgørende, at virksomhedsejeren og advokaten er på bølgelængde,” siger Paul Mollerup.